Class of 1978 Life Sciences Center

Dartmouth College, Hanover, New Hampshire

1 / 9
“The building transforms our view of being at work. The building is so beautiful that it is an uplifting experience just to enter the building. This feeling stays with us all day as we work and move through the building. I have heard several times that there is a very tranquil feel to the spaces and I discovered this for myself today.”
Ann Lavanway, Research Support Specialist, Dartmouth College

Project

Summary

A landmark building denoting the campus’ northern entrance, the new Life Sciences Center is home to the Department of Biological Sciences joining faculty that were previously located in remote laboratories on and off campus.

Open research laboratories and dedicated procedure rooms provide the flexibility required to meet the changing demands of advancements in scientific inquiry while specialty components such as a greenhouse, NMR suite, microscopy suite, and a plant growth core facility support varied research initiatives. Open in configuration and transparency, the laboratories allow researchers to interact and observe each other’s activities while proximity to major circulation corridors increases visibility to students passing by. Classrooms of various scales, collocated with teaching laboratories, allow the faculty to easily respond to changing pedagogy that enables collaborative learning opportunities.

By establishing strict metrics the occupied facility uses 45% less energy and 64% less water than a comparable sciences building. Key energy management features include enthalpy wheels, active chilled beams, triple glazed windows, and spray foam insulation. Transparency, light and views enliven what is traditionally a dense and inward building type. Throughout the building occupants can connect to the outside through large windows and layers of interior glazing. Further, roof terraces and grade level patios expand the opportunity for interaction and foster the desired collegial atmosphere.

Project Data

Location:
Dartmouth College, Hanover, New Hampshire
Dates:
2008 – 2011
Clients:
Dartmouth College
Size:
174,000 sf

Awards/Honors

2012
Green Design Citation
2011
Design Award

Related Projects

Materials
People
Place