Woodway Residence

Woodway, Washington

1 / 8 – Photo credit: Nic Lehoux
“The Woodway Residence preserves a structure with a strong heritage, but transforms it so completely that it has a new life programmatically and spatially that is better than the original. The architect’s reordering was fundamental in giving the house its next future.”
AIA Seattle jury comment

Project

Summary

Located on a wooded site, a single-story 1950s house with an awkward floor plan was strategically remodeled to provide living spaces that connect to the outdoors and respond to the needs of a young family.

This home had undergone successive alterations over the years, resulting in a fragmented, confusing layout. With only minor changes to the footprint, the architects redesigned this midcentury home to blur the boundary between indoor living and the landscape beyond. The new design effects a dramatic change by reorganizing the space into linear zones, raising the roof in key places, and making two small additions.

A concrete wall links a new music studio and detached garage to the main house, forming an entry court that welcomes visitors and screens the private bedroom spaces nearby. The entry is marked by a series of round skylights, while the living room has been opened up with taller ceilings, a new fireplace and walls of glass. A series of long colored boxes provides storage and utility spaces, while planar elements draw the eye through the house to the landscape beyond. Teak cabinets, blackened steel and Douglas fir contrast with more modest materials such as painted MDF panels, fiber-cement siding and painted gypsum wallboard. These spaces are designed to accommodate both intimate family gatherings and large parties.

Select Furnishings provided by INForm

Project Data

Location:
Woodway, Washington
Dates:
2004 – 2006
Size:
5,500 sf

Awards/Honors

2009
Grand Award, Renovation Category
Merit Award for Design
2008
Merit Award
Honor Award