Georgia Institute of Technology, G. Wayne Clough Learning Commons

Atlanta, Georgia

1 / 8 – Photo credit: Paul Warchol Photography
“A design as much about movement and interaction as it is about enclosure. The building is a teacher – structure, materials, systems all expressed, while sustainable attributes pull the new campus green in and on top of the structure. Wonderful interior spaces, materially rich and full of daylight.”
AIA Philadelphia 2012

Project

Summary

A 24/7 campus hub for academic activity, the Clough Learning Commons fosters collaborative learning, scientific instruction, student support and undergraduate life at the Georgia Institute of Technology. Its LEED Platinum design balances solar gain control, campus views and daylight harvesting, revealed through a range of shading devices and innovative glazing technologies.

The Clough Commons accommodates a variety of learning spaces, ranging from instructional laboratories to cutting edge specialty classrooms, breakout rooms and re-configurable tutoring spaces. These elements are organized around large zones of daylit, flexibly furnished “Commons” spaces that support student study, interaction and collaboration.

The Clough Commons transforms an underutilized hillside site, redefining and anchoring campus circulation while creating the Tech Green at the center of campus. At grade level, a multi-story gallery occupies the entire west façade, providing shaded views across Tech Green and a parallel path through the building’s public spaces. The gallery sets the circulation rhythm for the floors above, with pedestrian crossings and east-west viewsheds introduced at key points, and vertical lightwells punctuating the intersections with natural light. At the south end of the gallery, a monumental stair rises to the east, linking to the adjacent Price Gilbert library. This spatial matrix culminates in an intensively landscaped roof garden overlooking Tech Green and is now one of the school’s most popular destinations.

Project Data

Location:
Atlanta, Georgia
Dates:
2008 – 2011
Clients:
Georgia Institute of Technology
Size:
220,000 sf

Awards/Honors

2013
Finalist, Engineering Excellence Award
Best of the Best Forum Design Awards, Sustainable Interior Category
2012
Design Award