Farrar Residence

Park City, Utah

1 / 10 – Photo credit: Nic Lehoux
“High on an aspen-covered mountainside, this year-round residence for a couple overlooks the Wasatch Range and a distant valley. Its body slips along the forested slope from the approach toward a snowmelt stream that tumbles down the mountain. Two linear volumes intersect in the public living spaces of the house. The north-south element parallels the slope of the hillside and draws one from the drive into the house. A cross-axis steps up the slope, its roof matching the land’s tilt.”

Project

Summary

With lower walls of exposed, board-formed concrete reaching into the earth, the house is primarily built of wood and steel. Exposed linear-steel members extend the full length of both axes, supporting tilted rafts of Douglas fir. The long steel beams crisscross at the major living space. A pair of steel members stretches up the slope, marking the roof’s centerline and becoming a truss at the longest span, then splitting over the master bedroom. A stone and concrete mass also marks this axis and contains several fireplaces, as well as a stair that slips up through its concrete core to connect all levels of the house.

Cut into the mountainside, the lowest level overlooks the forest. It includes a long lap pool, exercise areas, a greenhouse, and a subterranean skylight wine cellar. The slender pool extends out over the tumbling stream. Its end is fully glazed, and its ceiling is a band of stainless steel. The rhythm of columns that flank the pool progressively tightens, creating a false perspective. The line between interior and exterior is blurred. The relation to earth, sky, and the materials of the house shifts with the changes in light and season on the mountain.

Project Data

Location:
Park City, Utah
Dates:
2002 – 2004
Size:
12,000 sf

Awards/Honors

2007
American Architecture Award