House at the Shawangunks

New York

 
The pristine beauty of this steeply sloped, wooded site called for simple geometry and clean, basic materials. Opening its face to the southeast, the house's cubic volume projects from the hillside against the backdrop of the Shawangunk Ridge. A diagrammatically proportional rectangular volume rises behind the cube, anchoring it to the sloping landscape. The cube's black stained concrete foundation forms a strong yet unobtrusive pedestal.

The single slope roof rises parallel to the hillside, balancing on a matrix of Douglas fir rafters, a wood and steel truss, glulam beams, and peeled log columns. Cedar siding, richly stained red and green, punctuates the clean masses, which are opened up to create a glazed axis of travel from outside to inside. Within the rectangular volume, the stairwell ascends and descends perpendicular to the axis of travel, its polycarbonate skin transmitting diffused light to the family room below and the master bedroom and bath above. The glass-walled dining space on the cubeís southwest flank, an anomaly within this planís geometry, appears to float among the trees.

The clients are artists, he a filmmaker and graphic designer, and she a jewelry designer and manufacturer, who aspired to create a modest house in spirited surroundings. Inveterate rock climbers, they share an adventurous, fun-loving nature, expressed by the play of geometric shapes in their house.

Awards

2007 Design Award for Custom Housing
AIA Housing Committe
2007 Award of Merit for Design
AIA New York State
2007 Honor Award for Design
AIA Northeastern Pennsylvania
2007 American Architecture Award
Chicago Athenaeum
Tweet about this project. Recommend this on Facebook.