The Financial Center

The Biondo Group, Milford, Pennsylvania

 
Located on a seven acre wooded site at the edge of a forested ravine, this building is set back from the main road and sits beneath the forest canopy. An existing stone wall runs the length of the site, and accentuates the approach to the building. In addition to satisfying the client's requirements, the design takes cues from site circumstances - topography, native plants and dappled light.

The 10,000 square foot building provides all occupants and visitors with views of the surrounding natural world with floor to ceiling glass opening to an extraordinary landscape. Perched at the top of a forty foot deep ravine, it is delicately secured to its setting.

The exposed steel structure is organized on two circulation axes. The glazed entrance is positioned at the potent intersection of these axes. The first axis is two hundred seventy five feet in length and begins at the building's entry and extends through all open and private offices and culminates at an employee lounge and deck. The deck has views through the forest to the sun filled Delaware River valley beyond. A brick wall defines the west edge of this axis and parallels an existing stone site wall.

A cross axis ties together the more varied public spaces. The building's glazed entrance lobby introduces visitors to the rigorous nature of the building's layered structure and gives them a first glimpse of the forested ravine. Three meeting spaces are located near the entry along the cross axis. One is a conventionally appointed conference room which adjoins a stone terrace, the second is a multimedia auditorium for educational seminars and training sessions, and the third is a glazed-on-four-sides small meeting space which projects out over the forested ravine and seems to float among the trees.

Terraces and cantilevered porches visually extend interior spaces into the forest. A crisp triangle of manicured grass is positioned between the office building's two wings to contrast with the natural landscape.

Awards

2005 Honor Award for Design
AIA Pennsylvania
2005 Merit Award for Design
American Institute of Steel Construction
2004 Design Award
AIA Northeastern Pennsylvania
Tweet about this project. Recommend this on Facebook.