Forest House

Connecticut

 
A forest retreat for Peter Bohlin's parents, this small summer home is carefully sited at the strategic position between dark evergreens and bright deciduous woodland. As darkness shifts to liquid patterns of light, one experiences a rich unfolding from approach and entry to movement through the house. Camouflaged among the trees, the green-stained wood house hovers above a boulder-strewn landscape, resting on concrete piers. Rather than removing a large granite boulder or moving the building, a telling accommodation was made by scribing a platform to the boulder, psychologically anchoring the house in the landscape.

There is great pleasure in modest means: the shimmering green tapestry of the forest seen through red industrial glazing; the poignancy of an operating sash with its subtle gray insect screen floating in the window wall; the rippling profile of an aluminum corrugated roof.

Responding to the cues and spirit of the landscape, the Forest House, in its simplicity of materials and form, is at once engaging and serene, elegant and comforting.

Awards

1977 Homes for Better Living, First Honor Award
American Institute of Architects and House and Home Magazine
1977 Citation for Excellence in Design
AIA Philadelphia
1976 Design Award
Architectural Record, Record Houses Awards Program
1975 First Honor Award for Design Excellence
Pennsylvania Society of Architects
1975 Honor Award
Connecticut Society of Architects
Tweet about this project. Recommend this on Facebook.