Kicking Horse Residence

Golden, Canada

 
Situated at the base of a resort in the Canadian Rocky Mountains, this 3,500 sq. ft. residence is a weekend gathering place for an active family of five.

The sloping site is adjacent to a ski trail and surrounded by a forest of aspen and spruce. Located between two neighboring residences, the careful arrangement of program maintains privacy while focusing on the views and provides access to nearby ski trails.

The house is composed of two primary elements: a dense bar along the northern edge of the site containing the sleeping and bath spaces, and an open shell with living and dining spaces oriented toward the extraordinary mountain views. A central stair volume links these two forms, with the main entrance at the lower level and an upper landing for ski access on the west side.

The linear form of the sleeping spaces cantilevers over a board-formed concrete base containing the garage, mudroom, and playroom. A standing seam metal roof folds over the peak to become an articulated wall with operable vents, bringing light and air into the loft spaces. These lofts contain bunk beds that allow flexible sleeping arrangements for children or guests.

Anchored by a tall concrete fireplace, the geometric form containing the living and dining spaces floats above the forest floor, allowing natural drainage patterns to flow uninterrupted through the site. Plywood-clad walls and ceiling planes extend to the exterior, framing alpine views and sheltering an outdoor deck.

The Kicking Horse Residence is a family retreat that uses evocative forms to embrace the natural world.

Awards

2013 American Architecture Awards
The Chicago Athenaeum and The European Center for Architecture
2013 Design Award
Residential Architect Design Awards
2012 Design Award
AIA Northwest and Pacific Region
Tweet about this project. Recommend this on Facebook.