Point House

Montana

 
Located on a large lake in rural Montana, this house is part of a year-round family compound that includes a large workshop and caretaker's quarters, a main residence, and a dock. The Point House is conceived as the hub of daytime activities at the site, as well as a quiet retreat.

Consisting of pristine pine forest, wetlands, and lakefront, the site called for a delicate intervention that would maintain the unspoiled natural qualities of the land, while allowing access and enjoyment in a rugged climate with seasonal extremes.

Sliding between cedars and pines on the secluded point, the house stretches from the peninsula's spine, a rock ledge, to a wetland of cattails. A long linear wall with a rusted, weathering steel skin slices through the site and organizes the various building elements. Boxes containing bathrooms and utilities, clad in heavy cedar planks, lie to the north. The living spaces to the south extend onto a wood deck running the length of the house. The edge separating inside from out is intentionally blurred with tall walls of glass and large operable panels.

Rigorous in detail and delicate in spirit, the Point House is a pavilion under the trees, a platform on the land, a place for family gatherings, and a quiet retreat for contemplation.

Awards

2005 Honor Award for Residential Garden Design
Washington Chapter, American Society of Landscape Architects
2005 Cedar Design Excellence Award
Western Red Cedar Lumber Association
2005 Honor Award for New Residential Construction Category
Wood Design Awards
2004 National Honor Award
American Institute of Architects
2004 Home of the Year Award
Architecture and Metropolitan Home
2004 Grand Award for Design
Residential Architect
2003 Design Award
Chicago Athenaeum
2002 Honor Award for Washington Architecture
AIA Seattle
Tweet about this project. Recommend this on Facebook.